MALI HEROJI ZA VELIKE POBJEDE

Veljača
27

Dragi prijatelji, veselimo se da s vama možemo podijeliti projekt “Mali heroji za velike pobjede” čiji je cilj podići svijest o djeci oboljeloj od malignih bolesti te izraziti podršku oboljeloj djeci i njihovim obiteljima. INSPIRACIJA: Projekt je inspiriran pričom japanske djevočice Sadako Sasaki iz Hirošime, koja je postala simbol stradanja Japana od atomske bombe 1945. godine. Iako je tada preživjela, Sadako je dobila leukemiju te je u dobi od 12 godina hospitalizirana. Nije gubila nadu, već se okrenula staroj japanskoj legendi, koja kaže da onome tko izradi tisuću papirnatih ždralova, ždral će ispuniti bilo koju želju. Sadako je krenula u izradu 1000 papirnatih ždralova u nadi da će preživjeti no nažaost, nije doživjela svoj 13. rođendan. Njezini prijatelji su izradili preostalih 1000 papirnatih ždralova. IDEJA IZA PROJEKTA: Inspirirani pričom djevojčice Sadako, Udruga Nina u suradnju s Barom Barukčićem, odlučila je napraviti projekt u kojem će Baro izraditi 1000 papiranatih ždralova, koji predstavljaju simbol nade za djecu oboljelih od malignih bolesti. Izradu papirnatih ždralova možete pratiti na YouTube kanalu. Ovim projektom želimo podići svijest o malignim bolestima te uz vašu pomoć sakupiti novčana sredstava za opremanje zavoda za hematologiju i onkologiju „Dr.Mladen Ćepulić” u klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Povratak na vrh

Hvala Smart školi

Veljača
11

Večeras je u Smart školi održano natjecanje u čitanju na engleskom jeziku u kojem su sudjelovali mali polaznici iz engleskih grupa. Svi natjecatelji su dobili na dar majice, koje je Smart škola kupila od udruge "Udruga NINA". Na taj je način škola donirala novac za djecu oboljelu od malignih bolesti. Pobjednici natjecanja su osvojili i slatke poklon pakete.

Povratak na vrh

Božić 2018.

Prosinac
25

I ove smo godine sa božićnim poklonima razveselili djecu na Zavodu za onkologiju i hematologiju "Dr. Mladen Ćepulić“, a naša je Nina posjetila svoju omiljenu sestru Jasnu i doktoricu Stepan.

Povratak na vrh

Veliko hvala Hotelu Lišanj

Prosinac
18

Veliko hvala Hotelu Lišanj - Novi Vinodolski na organiziranoj dobrotvornoj akciji za udrugu NINA koja se održala 15.12.2018. Sklopili smo nova prijateljstva, razveselili mališane u Novom Vinodolskom jer smo svi zajedno učinili veliku stvar i pomogli djeci oboljeloj od malignih bolesti. Od srca hvala gđi. Nikolini koja je organizirala humanitarnu akciju te se iskreno nadamo daljnjoj suradnji. Hvala djelatnicima hotela Lišanj, hvala Novom Vinodolskom.

Povratak na vrh

PonudaDana.hr pridružuje se akciji

Studeni
27

I tvrtka PonudaDana pridružila se humanitaroj akciji „Naša inicijativa, nečija alternativa“ kupnjom naših majica. Njihovi mališani obukli su naše majice te su pri tome proširili svijest o malignim bolestima kod djece.
Zahvaljujemo im od srca.

Povratak na vrh

PonudaDana.hr pridružuje se akciji

Studeni
27

I tvrtka PonudaDana pridružila se humanitaroj akciji „Naša inicijativa, nečija alternativa“ kupnjom naših majica. Njihovi mališani obukli su naše majice te su pri tome proširili svijest o malignim bolestima kod djece.
Zahvaljujemo im od srca.

Povratak na vrh

Udruga NINA i zvijezde

Listopad
25

Poznata lica hrvatske estrade i glumišta dala su podršku Udruzi Nina u svojim video porukama. Tim porukama pozivaju hrvatske tvrtke i građane da se uključe u akciju „Mali heroji za velike pobjede“ i kupnjom ponuđenih artikala odvoje novac za djecu oboljelu od malignih bolesti. Tamburaški sastav Gazde, prvi su dali takvu podršku. Svoju poruku snimili su na Velebitu za vrijeme snimanja novog spota. Od srca im zahvaljujemo na podršci i nadamo se da će njihova poruka otvoriti mnoga srca.

Povratak na vrh

UDRUGA NINA I RENZZO d.o.o.

Listopad
17

Suradnja sa tvrtkom RENZZO d.o.o. pokazala se vrlo uspješnom. Prikuplja se sve više novca za bolesnu djecu i njihove obitelji. Započeli smo zajedničku suradnju i sa poznatim osobama hrvatske glazbene i glumačke scene koji promoviraju rad Udruge. Uz trenutnu ponudu, povremeno će se pojaviti i određeni kožni artikli iz proizvodnje RENZZO koji će biti po povlaštenim cijenama. Uskoro ćemo na našoj stranici objaviti nove artikle,pa nas možete kontaktirati odmah i naručiti.
Nadamo se da ćete i dalje biti velikog srca, te da ćete i dalje biti naša potpora u borbi protiv dječjih malignih bolesti. Tvrtki Apel zahavaljujemo na dosadašnjem radu, a novim suradnicima tvrtke Renzzo želimo puno uspjeha i kreativnosti.

Povratak na vrh

Kad narastem, želim biti psihologica za djecu i pomagati drugoj bolesnoj djeci

Srpanj
28

Nina Hudinčec ima 11 godina, a već se je pokazala kao veliki borac prebolivši zloćudnu bolest od koje je oboljela kad su joj bile tek tri i pol godine. Radi se o tumoru zvanom eozinofilni granulom desne orbite, ali nam o njenoj hrabrosti i mukama više ima za ispričati njena majka Valentina kako se Nina tih davnih dana blijedo sjeća. Pročitajte cijeli članak ovdje.Povratak na vrh

Uz nas niste sami: put ozdravljenja Nine Hudinčec

Svibanj
18

Idućih tjedan dana HRT provodi humanitarni projekt Uz nas niste sami - kojim podržava akciju Vjeruj u ljubav, udruge Phoenix. Cilj je prikupiti 720.000 kuna za opremanje laboratorija Zavoda za hematologiju i onkologiju Kliničke dječje bolnice Zagreb u Klaićevoj za pomoć u dijagnostici i doziranju terapije za mlade bolesnike. Laboratorij bi jako olakšao i ubrzao liječenje, jer su se uzorci na analizu dosad slali daleko na sjever. Pomognimo djeci s malignim bolestima da ostvare svoje snove, nazovite humanitarni broj telefona 060 9008 (6,25 kn/poziv) i omogućite još uspješnje liječenje malih heroja, pokažimo im da uz nas nisu sami. Uplate se primaju i na račun udruge Phoenix. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d.: Žiro račun HR12 2340 0091 5105 4201 9 SWIFT CODE: PBZGHR2X Nina Hudinčec iz Koprivnice za dva tjedna navršit će 11 godina. Početkom 2010. godine donesena joj je dijagnoza da boluje od rijetkog tumora - granuloma desne orbite. Nakon brojnih kemoterapija i teškog oporavka Nina je danas u remisiji i osjeća se zdravo.

Nina je učenica četvrtog razreda osnovne škole u Koprivnici. S nepune četiri godine oboljela je od teške i rijetke bolesti. Na desnom joj se oku pojavio eozinofilni granulom odnosno tumor. 'Ja se baš i ne sjećam kako je to sve bilo, ali su mi pričali da su mi stalno vadili krvi. Čak smo se morali buditi u tri ujutro, mama i ja smo slagale puzzle kako ja ne bi zaspala', priča Nina. 'Kada mi je liječnik rekao da moje dijete ima tumor meni je samo ta rečenica odzvanja u glavi. Pitala sam se zašto baš ona. No tako je moralo biti. Nakon početnog šoka, ubrzo sam se smirila', prisjeća se mama Valentina. Ona i suprug Robert kažu kako su nastojali biti hrabri i kako im je upravo Nina davala snagu da sve izdrže.

Nakon godinu i pol primanja kemoterapije Nina je počela gubiti kosu. No u svemu tome, Nina je ostala pozitivna i vesela. Medicinske sestre su, prisjeća se Valentina, rekle kako je jedino dijete koje se sa smiješkom budilo iz anestezije. U vrijeme kada su saznali za bolest, otac Robert koji boluje od multiple skleroze morao je prekinuti svoje liječenje kako bi bio uz malog anđela. U tri godine liječenja prošla je više od trideset kemoterapija i pobijedila bolest. Krenula je u školu i odlična je učenica, voli likovni, tjelesni, glazbeni, uživa u čitanju i plesu. Prošlost, koje se baš i ne sjeća, Nina je ostavila iza sebe i pobjednički ide dalje. Najesen upisuje peti razred osnovne škole, no već zna - za nekoliko godina vidi se kao psihologinja.

Prilog pogledajte na stranici HRT-aPovratak na vrh

Donacija Klaićevoj

Travanj
20

Hvala svima koji su nam kupnjom majice ili direktnom donacijom pomogli sakupiti sredstva za kupnju potrebne opreme. Na ovaj način zajedno pomažemo liječnicima da što brže i kvalitetnije rade svoj posao, i naravno, olakšavamo situaciju našim malim borcima.
Hvala Vam!"Povratak na vrh

Uskrs 2017.

Travanj
13

Stigao je Uskrsni zeko na Odjel hematologije i onkologije "Dr. Mladen Čepulić"! Hvala svima.Povratak na vrh

Sveti Nikola 2016.

Prosinac
06

Dragi Svi,

tradicija se nastavlja, i ove godine povodom Sv. Nikole posjetili smo Odjel dječje hematologije i onkologije.Naša Nina dijelila je poklone.Povratak na vrh

Donacija CRP analizatora

Ožujak
08

Dragi svi,

S ponosom možemo objaviti da je stigao CRP analizator. Još jedna donacija naše male Udruge stigla je na Odjel dječje hematologije i onkologije na Instititu za tumore. Želimo zahvaliti svima koji su svojim donacijama omogučili kupnju CRP analizatora. Hvala Vam svima na donacijama, jer bez Vas naša misija nebi bila moguća. Idemo dalje....


Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavi.

Majka Tereza


Povratak na vrh

Dragi Svi,
I ove godine Udruga N.I.N.A. posjetila je svoje male prijatelje na odjelu hematologije i onkologije, Ilica 197 u Zagrebu.

Zahvaljujući našim dragim donatorima: Biraj me ( internet trgovina ), Agristar d.o.o., Petras atelier i Naša djeca d.o.o. složili smo im poklon pakete, te tako barem na kratko izmamili osmjehe na njihova lica. :)

Povratak na vrh

Pozdrav Svima!
Evo jučer navečer je mala, ali hraaabraa, ekipa biciklista stigla sa humanitarnog puta koji je započeo u Osijeku te trijumfalno završio na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Hvala od srca biciklističom klubu "Vid Ročić" i građanskoj inicijativi "Veliki za Male" koji su svojim prikupljenim donacijama pomogli našim malim- velikim borcima u svojoj najvažnijoj borbi.

Mišljenja smo da bi dečki u idućoj akciji umjesto 270 km trebali prevesti barem tri puta više jer su nakon puta izgledali kao da su vozili samo 2 km..... :)


Još jednom veliko vam HVALA i BRAVO!

Povratak na vrh

Listopad
20

Dragi Svi,
stiglo nam je nekoliko fotografija sa promocije auto sjedalica u jednoj od Magic Baby poslovnica. Zahvaljujemo Magic Baby na podršci!

Povratak na vrh

Epoca360

Listopad
14

Dragi svi,

javila nam se Marina iz tvrtke Epoca360 sa zajedničkom fotografijom u Nininim majicama.


Zahvaljujemo na odličnoj fotografiji i podršci koja nas motivira za daljnji rad.


Povratak na vrh

Wellness centar Coner

Listopad
13

Dragi svi,

stigao nam je ovaj simpatičan email od Wellness centar Coner i njihovih djelatnika sa zajedničkom fotografijom.

Napokon smo našli vremena da se svi istovremeno okupimo i uslikamo. Lijepi smo, zar ne?! U listopadu slavimo 10 godina rada našeg Wellness centra pa je ovo bila baš zgodna prilika za okupiti se. Majice izazivaju interes kod naših klijenata pa svima rado ispričamo o akciji.

Pozivamo Vas da pratite naš rad putem naše službene web stranice www.wellness.coner.hr te naše facebook stranice www.facebook.com/WellnessConer

Wellness centar Coner Zdravlje i ljepota Coner d.o.o. 043/221-221


Povratak na vrh

Druženje s "Krugovima"

Rujan
29

Dragi svi,


Dana 26.09. na poziv naših dragih prijatelja iz "Krugova" prisustvovali smo obilježavanju njihovog petogodišnjeg rada koji se održao na Cvjetnom trgu. Naravno da to događanje nije moglo proći bez naše šefice Nine. Hvala Vam "Krugovi" na super provedenom prijepodnevu i SRETAN VAM 5. ROČKAS


Povratak na vrh

Molba za Davida

Kolovoz
12

Dragi naši,

Ovim putem želimo Vas zamoliti za pomoć. Naime radi se o Davidu Ramljaku koji boluje od tumora na mozgu, poremećaja osmoreceptora, centralnog dijabetesa i proširenja tumora na jezik. David je prije dva tjedna završio u bolnici , jer su mu počeli otkazivati bubrezi. Također ima problema sa regulacijom tjelesne temperature i vrlo visoki tlak.

HITNO nam je potreban tlakomjer i pokretan klima uređaj!!

Lijepo Vas molimo ako nam netko može donirati tlakomjer ili pokretan klima uređaj da nam se javi na jedan od kontakta Udruge Nina ili direktno Davidovoj majci Nataliji Ramljak na broj 095/542-1513.

Hvala od srca.


Povratak na vrh

Uređenje sobe za radnu terapiju

Lipanj
25

Dragi Naši,

Drago nam je da Vas možemo izvjestiti da je gotovo uređenje terapijske prostorije za naše male bolesnike u novouređenom onkološkom odjelu Centra za tumore, u čijem je uređenju sudjelovala i naša mala udruga. Hvala svima koji su nam svojim donacijama omogućili da se uključimo u ovaj nama jedan od dražih projekata. Posebno hvala svim našim malim bolesnicima koji su nas iznenadili sa predivnim zahvalnicom...

Veliko Vam HVALA


Povratak na vrh

Poklon paketi

Svibanj
14

Dragi Naši,
razveselili smo nekoliko naših štičenika poklon paketima s proizvodima naših donatora.

Hvala Ljiljana Kuhta Jelićić, OPG Mira Cug, Maraska, Unizag, Cedevita, Violeta i PIP.


Povratak na vrh

Zlatna vrpca & nova donacija

Veljača
14

Dragi Naši,
drago nam je da možemo na današnji dan objaviti da smo isporučili još jednu donaciju u Klaićevu, te na taj mali simboličan način ugradili nas u ovu zlatnu vrpcu i sve što ona predstavlja... Hvala Vam svima od srca što ste dio te vrpce...


Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače. Ovaj dan prvi je put obilježen 2002. godine na inicijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od raka, koji danas nosi naziv Childhood Cancer International. Savez se sastoji od 177 udruga roditelja i nacionalnih organizacija u 90 zemalja širom svijeta.


Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Organizatori i pokretači obilježavanja ovoga dana vjeruju da svako dijete oboljelo od malignih bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku skrb bez obzira na zemlju njegova podrijetla, rasu te financijski ili socijalni status. Djeca i mladi vitalni su dio svakog društva i svake zemlje, a maligne bolesti lišavaju ih njihovog djetinjstva i mladosti. Cilj je organizatora da svako oboljelo dijete i mlada osoba živi najbolje što može i ostvari svoj puni potencijal. Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme.


Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Povratak na vrh

Sveti Nikola
Obitelji djece i ostali članovi Udruge od srca se zahvaljuju svim dobrim ljudima koji su našli vremena i uložili trud kako bi ih podržali i financijski ih darivali povodom nadolazećeg Božića i Nove Godine.Ove godine dragi Sv.Nikola je posjetio djecu naše Udruge i donio prigodne poklone. Ovim putem željeli bismo se zahvaliti donatorima koji su pomogli Sv.Nikoli da napuni svoju vreću, a nama da upriličimo lijepi domjenak i ispunimo dječja lica osmjesima

Povratak na vrh

Prosinac
03

Dragi Svi,
u dosadašnjem radu Udruge Nina i tvrtke Apel mnogo je ljudi pokazalo svoje veliko srce, te svojim prilozima omogućilo kvalitetniji život članovima naše male Udruge. Veliku pomoć imamo od pojedinaca koji svojim donacijama omogućuju pomoć kakvu zaslužuju onima koji su najugroženiji i kojima je to najpotrebnije. Puno nam znači što sudjelujete u našem projektu od drušvene važnosti, koji bez Vaše pomoći ne bi bili realizirani , te što ste svojom velikodušnošću omogućili mnogobrojnim obiteljima osjećaj, da su i oni prihvaćeni u ovom društvu i da im se posvećuje pozornost koja priliči stupovima društva, zbog čega je svaki mali doprinos značajan. Posebno ističemo mnogobrojne "male" ljude koji su svojim prilozima dokazali da humanost nema granica. Želimo da i Vi vidite tko je prepoznao plemenitost i vrijednost našeg projekta.

Povratak na vrh

Marijeta & Nina

Listopad
16

Sa zadovoljstvom vas želimo obavijestiti da je danas održan sajam za pomoć Marijeti Bugarin u kojoj je i naša mala udruga dala svoj doprinos. Nakon što smo zaključili da novčana donacija nije dovoljna, udružili smo se s udrugom Volim život te otiskali majice koje su se prodavale na sajmu. Naravno da sve to nije moglo proči bez naše šefice Nine koja je sa posebnim entuzijazmom krenula u ovu akciju. Zato, Marijeta i Nina vas pozivaju da još sutra 18.10. od 9 do 12h, ispred Koprivničke tržnice, dođete i pomognete Marijeti da što prije dobije ono što večina nas uzima zdravo za gotovo a to je ZDRAVLJE!


11-godišnja Marijeta jedina u Hrvatskoj boluje od rijetke bolesti Parry-Romberg sindroma koji vidno uništava jednu stranu glave i lica. Pozivom na broj 060/96-96-96 možemo prikupiti potrebna sredstva za prijekopotrebnu operaciju u Americi (cijena: 5,25 kn + PDV)

Novac možete donirati i putem žiro računa: HR 442 386 002 155 200 1321 (svrha uplate: Za Marijetu)

izvan EU na broj računa: SWIFT: PDKCHR2X IBANHR 442 386 002 155 200 1321(svrha uplate: Za Marijetu)


Povratak na vrh

Naš novi ured

Rujan
11

Dragi svi,
došao je i taj dan kada naša mala udruga više neće biti podstanar. Nakon dugo vremena uspjeli smo se izboriti za naših par kvadrata ali tu nailazimo na problem. Kao što vidite ured je potpuno prazan. U želji da ne trošimo sredstva namjenjena za našu djecu u opremanje ureda, obračamo se svima koji imate viška uredskog namještaja kako bi udahnuli život u prazan prostor. Također su i dobrodošli dječiji detalji koji bi dali toplu atmosferu svakome djetetu koje uđe u naš ured. Za sve prijedloge i informacije obratite se našoj vrijednoj tajnici Almi na broj 091 603 4003. Zahvaljujemo svima unaprijed te čim namjestimo ured objavljujemo fotke! Pozdrav svima!


Povratak na vrh

Poštovani prijatelji udruge Nina!

Kolovoz
03.-22.

Dana 02.08.2014. održana je prezentacija proizvoda tvrtke KYANI. Tvrtku KYANI za prisutne članove predstavio je gospodin Zvonko Cebalo, ovlašteni distributer i gospodin Drago Dujmović. Proizvodi tvrtke KYANI bazirani su na prirodnim sastojcima. Predstavljena su 3 proizvoda: KYANI SUNRISE - multi-vitaminski pripravak, KYANI SUNSET - kapsule omega 3, KYANI NitroFX - kapi za povećanje energije, Proizvodi tvrtke KYANI namijenjeni su jačanju imunološkog sustava te su iz tog razloga predstavljeni članovima Udruge. Evo i dio atmosfere gdje naša Nina isprobava KYANI SUNRISE za koji kaže: " Baš je fini! "

DONACIJA 22.08.2014.

Dragi naši, Kao što su nam i obećali predstavnici tvrtke "KYANI" donirali su nam paket svojih proizvoda za podizanje imuniteta o čijim ćemo vas efektima svakako obavijestiti... Naravno da to nije moglo proći bez naše šefice koja će osobno isprobati ove proizvode.... Pozz Svima

Povratak na vrh

Naša nova akcija

Travanj
01

Dragi Svi,
Eto došao je taj trenutak! Naša šefica Nina izdala je zapovijed o pokretanja naše nove akcije. Ali prije nego što vam objasnimo o čemu se radi da vas nešto upitamo. Da li znate kakav je to osjećaj kada morate provesti cijeli dan ili noć kraj svojeg djeteta u bolnici? Svi mi koji smo to prošli znamo da nije nimalo ugodno. E pa zna to i Nina koja je rekla da želi bar malo olakšati roditeljima cjelodnevno sjedenje na plastičnim neudobnim stolcima. Tako je nastala ideja o nabavci fotelja koje se mogu izvuči u priručni ležaj te tako dati malo roditeljima vremena da predahnu i skupe malo snage da bi mogli biti podrška svojim velikim borcima. U prilogu objavljujemo slike kako izgledaju i nadamo se da ćemo za početak uspijeti uz vašu svesrdnu pomoć nabaviti barem nekoliko koje ćemo onda smjestiti u "Klaićevoj". Naravno da će naš mala ekipa prva napraviti "kontrolu kvalitete" o kojoj ćemo vas izvjestiti.......
Pozdrav Svima!


DONACIJA 20.05.2014.
Srdačno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u prikupljanju sredstava za još jednu donaciju Dječjoj bolnici u Klaićevoj, isporučena je fotelja na razvlačenje za roditelje koji borave 24 sata uz svoje dijete u bolnici. Prema riječima gđe Milke Valpotić “fotelja je udobna i jednostavna za razvlačenje“. Veselimo se daljnjoj suradnji i nadamo se da demo i dalje uz pomoć naših donatora nastaviti akcije prikupljanja prijeko potrebne opreme za bolnicu i njene korisnike.

Povratak na vrh

Dragi Svi,
Dana 31.01.2014. izvršena je primopredaja naše donacije prema Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Sve je počelo još prošle godine kada smo prvi puta kontaktirali Klaićevu, te utvrdili koje su njihove hitne potrebe i krenuli u akciju nabave. I tako su pulsni oksimetar i printer Zebra HC-100 brzo stigli tamo gdje su najpotrebniji, našim malim-velikim BORCIMA. U bolnici, našu malu delegaciju na čelu sa Šeficom Ninom dočekala je gđa. Milka Valpotić te smo uz formalni potpis ugovora napravili mali photo session koji možete vidjeti u prilogu. Ovim putem želimo zahvaliti našim donatorima koji nesebično pomažete radu udruge „Nina“, ova donacija je rezultat vaše pomoći i nadamo se da je ovo tek početak jedne prekrasne priče. Hvala vam svima od srca!!!

Povratak na vrh

Mogući znakovi malignih bolesti

Kolovoz
28

Simptomi maligne bolesti u djece su u početku dosta nejasni pa je potrebno veliko kliničko znanje i iskustvo da bi se bolest prepoznala u početnom stadiju, obzirom da se u kasnijem stadiju većina malignih bolesti jasno prepoznaje. Primjerice, infekciozna mononukleoza ili neke reumatske bolesti mogu u začetku jako nalikovati leukemiji. Uspjeh liječenja svakako ovisi o vrsti maligne bolesti, ali izlječenje je znatno bolje što je tumorska masa manja. Nakon postavljene sumnje potrebno je učiniti kompletnu dijagnostiku i nakon postavljanja patohistološke dijagnoze što prije započeti s liječenjem.

Povratak na vrh

Načini liječenja

Kolovoz
26

Zbog svoje prirode i kliničkog tijeka, maligne bolesti se trebaju liječiti u posebnim hemato-onkološkim središtima gdje rade iskusni timovi liječnika pedijatara, dječjih kirurga, radioterapeuta, neurokirurga, ortopeda, psihologa i drugih srodnih struka. Svakako je važna i prosudba rezultata liječenja pa je poželjna i suradnja između različitih središta. Većina terapijskih protokola liječenja sastoji se od davanja citostatika, zračenja i/ili kirurškog zahvata. Vrlo agresivni terapijski protokoli doveli su do značajnog rasta postotka preživljenja ove djece pa se tako neke bolesti liječe s uspješnošću i preko 90%, dok neki vrlo maligni uznapredovali tumori imaju vrlo skromno izlječenje. U tim slučajevima može se koristiti i transplantacija organa (npr. koštane srži). Navedeno liječenje često je povezano s brojnim neželjenim djelovanjima terapije pa se tijekom liječenja javljaju brojne komplikacije.

Jako bitan čimbenik je i okružje malog bolesnika, gdje mu roditeljska ljubav daje dodatnu snagu da izdrži na trnovitom putu do izlječenja. Nakon saznanja da dijete boluje od maligne bolesti, brojne obitelji posve mijenjaju svoj dotadašnji život i mjerila životnih vrijednosti. Vrlo često se radi o mladim roditeljima koji se u sadašnjoj socio-ekonomskoj situaciji jedva nose sa stambenim pitanjem, nezaposlenošću i drugim problemima tjeskobne realnosti.

Povratak na vrh

Kolovoz
28

Svrha pretraga Postoji čitav niz razloga zašto se obavljaju pretrage:

• da bi dijagnoza tumora, limfoma ili leukemije bila što preciznija i točnija. Ponekad je vrlo teško utvrditi razliku između pojedinih tipova tumora. Stoga će se liječnik vašeg djeteta možda posavjetovati s drugim liječnicima kako bi saznao i njihovo mišljenje
• da bi se utvrdila lokacija tumora, kao i njegova eventualna proširenost na druge organe
• da bi se ocijenilo opće zdravstveno stanje vašeg djeteta, budući da ono može utjecati na tijek liječenja
Pretrage često znače odgodu početka liječenja za nekoliko dana. No bez njihovih rezultata nije moguće ispravno odrediti način liječenja. U većini slučajeva tumor napreduje polagano i odgoda početka liječenja za kratko vrijeme neće umanjiti njegovu učinkovitost. Kod nekih tipova tumora vrlo je važno početi s liječenjem odmah. Ako je vaš slučaj takav, liječnik vašeg djeteta s vama će o tome porazgovarati. Vrlo je važno prikupiti rezultate svih izvršenih pretraga, jer tek tada je sigurno da će se liječnici odlučiti za vid liječenja koji jamči najbolji ishod. Ovdje smo opisali pretrage koje su uobičajene. Neke od njih ponavljat će se tijekom liječenja radi provjere kako tumor reagira na liječenje. Pretragama se također može utvrditi ima li odabrani način liječenja kakve popratne pojave.

Biopsija

Ako vaš liječnik posumnja da je riječ o zloćudnom tumoru, kirurg će uzeti uzorak tumorskog tkiva kako bi ga se ispitalo pod mikroskopom. Postupak se sastoji u tome da se kroz kožu uvede posebna igla i njome odstrani malen dio tumora. Ponekad je nužno obaviti mali operativni zahvat poznat pod nazivom otvorena biopsija. Uzorak tumorskih stanica šalje se u laboratorij gdje će ga pregledati patolog (liječnik specijalist za tkiva). On će znati odgovoriti na pitanja, je li riječ o tumoru i ako jest, o kojem se tipu radi. Na rezultate biopsije obično treba pričekati nekoliko dana. Katkad će kirurg, umjesto da samo uzme uzorak tkiva za biopsiju, operativno ukloniti čitav tumor. Citološka punkcija postupak je kojim se u tumor (ili limfni čvor, ili metastazu) uvodi tanka igla kojom se ne uzima uzorak tkiva nego pojedinačne tumorske stanice. Ponekad se izvodi umjesto biopsije kako bi se potvrdila dijagnoza.

Pretrage krvi

Ispitivanja krvi obavljaju se u okviru postavljanja dijagnoze, tijekom liječenja, a često i tijekom idućih nekoliko godina, s ciljem provjere učinkovitosti liječenja. Krv bolesnika može se ispitivati zbog različitih razloga. Ovisno o vrsti pretrage, uzorci krvi šalju se u različite laboratorije na ispitivanje. U hematološkom laboratoriju broje se različiti tipovi krvnih stanica. To je jedan od glavnih načina praćenja nuspojava liječenja. Mikrobiolozi (stručnjaci za mikroorganizme) pregledom krvi utvrđuju je li došlo do infekcije. Tako se ispituju krvne kulture. Laboratorijskom pretragom moguće je izmjeriti i razine određenih supstanci u krvi i tako dobiti informaciju o eventualno poremećenom radu organa kao što su jetra i bubrezi. Uzorci krvi koriste se i pri određivanju odgovarajućeg davatelja krvi za vaše dijete. Ta pretraga poznata je pod nazivom unakrsna reakcija, a obavlja se u slučajevima kad je nužna transfuzija krvi. Pretragom krvi vašeg djeteta može se utvrditi i je li ono preboljelo pojedine virusne bolesti kao što su ospice, hepatitis ili rubeola.

Punkcija koštane srži

Pojedine vrste tumora mogu zahvatiti koštanu srž, tj. meke spužvaste stanice koje se nalaze u središtu nekih kostiju. Koštana srž proizvodi tzv. matične stanice, koje se potom razvijaju u tri različite vrste krvnih stanica:
• crvene krvne stanice (eritrociti), koje snabdijevaju kisikom sve stanice tijela
• bijele krvne stanice (leukociti), koje su ključne u obrani organizma od infekcija
• krvne pločice (trombociti), koji pomažu pri zgrušavanju krvi i zaustavljaju krvarenje Da bi se saznalo je li koštana srž zahvaćena tumorom ili nije, pomoću igle se iz kosti zdjelice ili prsne kosti izvadi uzorak koštane srži koji se potom podvrgne ispitivanju u laboratoriju. Kako bi vaše dijete bilo pošteđeno moguće nelagode, ovaj postupak najčešće se obavlja u općoj anesteziji ili pod djelovanjem jakih sedativa. Starija djeca katkad se radije odlučuju za postupak u lokalnoj anesteziji.

Lumbalna punkcija

Kod nekih bolesti, primjerice kod leukemija i limfoma, zloćudne stanice katkad prodru u cerebrospinalnu tekućinu kojom su okruženi mozak i leđna moždina. Da bi se saznalo je li se to dogodilo, u područje između dvaju kralješaka u donjem (lumbalnom) dijelu kralješnice uvodi se vrlo tanka igla kojom se izvadi uzorak cerebrospinalne tekućine koji se proslijedi na ispitivanje. Taj postupak naziva se lumbalna punkcija i obično se obavlja u općoj anesteziji. Ponekad se istodobno, kao sastavni dio liječenja, u cerebrospinalnu tekućinu ubrizgavaju lijekovi. U takvom slučaju riječ je o intratekalnoj kemoterapiji.

Rendgensko snimanje

Tumorsko tkivo često se na rendgenskom snimku razlikuje od zdravog tkiva. Stoga se rendgenskim snimanjem može otkriti tumor u prsištu, abdomenu ili u kostima. Ponekad se bolesniku u venu ubrizga kontrastno sredstvo uz pomoć kojeg vidljivost određenih dijelova tijela pod rendgenskim zrakama postaje još bolja.

Snimanje ultrazvukom

Ultrazvučni valovi su zvučni valovi koje ljudsko uho ne može registrirati. Pomoću posebnog aparata ti se zvučni valovi usmjeravaju prema određenim dijelovima tijela, a potom se pretvaraju u sliku koja pomaže da se uoče razlike između zdravog tkiva i tumora. Ultrazvučno snimanje posve je bezopasno i najčešće se koristi u pretragama trbušne šupljine (abdomena) i srca.

Scintigrafija kostiju

U venu bolesnika ubrizga se mala doza radioaktivne supstancije. Kosti upijaju tu radioaktivnu supstanciju, s tim da dijelovi na kojima postoje promjene apsorbiraju veću količinu negoli zdrave kosti. Ukoliko vaše dijete boluje od tumora kostiju ili se njegov primarni tumor proširio na kosti, scintigrafija će pokazati u kojoj je mjeri kost zahvaćena.

Kompjutorizirana tomografija (CT)

CT-snimak pokazuje područja mekih tkiva u tijelu. Kompjutorizirani tomograf rendgenskim zrakama višekratno snima pojedine dijelove tijela, a kompjutor te snimke analizira. CT-snimke od velike su pomoći pri otkrivanju tumora mekih tkiva. Samo snimanje posve je bezbolno, no djeci se nerijetko daju sedativi ili čak opća anestezija kako se tijekom snimanja ne bi nimalo micali.

Magnetska rezonancija (MR)

Prolazeći kroz ljudsko tijelo, magnetski se valovi mijenjaju na različite se načine, ovisno o vrsti stanica kroz koje prolaze. Snimka učinjena magnetskom rezonancijom (MRI) prikazuje niz presjeka pojedinih dijelova tijela. Snimanje je bezopasno i bezbolno, no aparat je vrlo bučan. Uz to, djeluje prilično zastrašujuće, budući da tijekom snimanja dijete mora ležati u uskom tunelu. Da se dijete ne bi micalo, vjerojatno će mu dati sedativ ili opću anesteziju. Također, dobit će čepiće za uši ili slušalice. Roditeljima se ponekad dopušta ostati uz dijete dok traje snimanje.

Preuzeto sa stranica Udruge "Krijesnica".

Povratak na vrh